Botuline toxine type A (Botox® en Vistabel®)

Botuline toxine type A zijn onder andere bekend onder de merknaam Botox® en Vistabel®. Ze bevatten beide het Botuline-toxine in dezelfde dosis, enkel de hoeveelheid per verpakking verschilt. Voor Botox® zijn dit 100 eenheden,Vistabel® bevat 50 eenheden.

Botuline toxine type A kan worden toegepast om rimpels te vervagen. Het is echter geen filler, wat eveneens kan worden gebruikt om rimpels te verminderen.

Rimpels ontstaan bij het ouder worden en dan met name op die plaatsen in het gezicht waar de mimiek het sterkste is. Botuline toxine type A blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier, zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt. Doordat de spiertjes niet samentrekken, blijft de huid glad en is de rimpel niet zichtbaar. Enkele maanden na de behandeling herstelt de spieractiviteit wel weer volledig. Bij regelmatige behandeling met botuline toxine blijft de stof wel langer actief. Het resultaat is echter nooit blijvend.

Voor de behandeling: 
  • U wordt verzocht de dag van operatie géén crème of make-up aan te brengen.
  • Vooraf worden klinische foto's genomen.
Na de behandeling: 
  • Na de behandeling met botuline toxine kan de huid rood of gezwollen zijn maar dit trekt enkele uren na de behandeling weer weg. U kunt na de behandeling dan ook direct naar huis en bent de volgende dag weer volledig toonbaar. 
  • Wel raden wij u aan om meteen na de inspuiting zoveel mogelijk het hoofd rechtop te houden. Dit voorkomt dat de vloeistof naar een ander deel van het gezicht zakt waardoor andere spiergroepen ook het effect van botuline toxine gaan vertonen en er bijwerkingen kunnen optreden.
  • Ook is het verstandig om tot ongeveer 2 uur na de inspuiting de spieren in het behandelde gebied zoveel mogelijk te gebruiken. Hierdoor hecht het toxine zich zo goed mogelijk in de spier en wordt de werking optimaal.
  • Bij een behandeling is geen sprake van napijn. Enkele dagen na de inspuiting is er al een effect zichtbaar en na een week is dat optimaal. Na 3 tot 6 maanden is het botuline toxine uitgewerkt en kan de behandeling worden herhaald.
  • De injectieplaatsen kunnen wat zwelling, roodheid of blauwe plekken vertonen.
  • Er zal een afspraak worden gemaakt voor een follow-up afspraak na ongeveer 2 weken om na te gaan of u helemaal tevreden bent met de resultaten.