Botuline toxine type A (Botox® en Vistabel®)

Botuline toxine type A is onder andere bekend onder de merknaam Botox®. 

Botox blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier, zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt.

Botox wordt hoofdzakelijk toegepast om rimpels te doen verdwijnen ter hoogte van het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen. Rimpels ontstaan bij het ouder worden en dan met name op die plaatsen in het gezicht waar de mimiek het sterkste is. Doordat de spiertjes minder samentrekken blijft de huid glad en is de rimpel niet zichtbaar. Een vijftal maanden na de behandeling herstelt de spieractiviteit wel weer volledig en is een nieuwe behandeling nodig.

Gezien Botox spierkracht en spieractiviteit doet afnemen kan het soms met succes gebruikt worden bij mensen met echte spanningshoofdpijn Ook mensen met pijn of verstijving aan de kaken en kauwspieren door tandenknarsen of tandenklemmen kunnen met Botox mogelijks geholpen worden.

Voor de behandeling: 
  • U wordt verzocht de dag van operatie géén crème of make-up aan te brengen.
  • Vooraf worden klinische foto's genomen.
Na de behandeling: 
  • Na de behandeling met botuline toxine kan de huid rood of gezwollen zijn maar dit trekt enkele uren na de behandeling weer weg. U kunt na de behandeling dan ook direct naar huis en bent de volgende dag weer volledig toonbaar. 
  • Wel raden wij u aan om meteen na de inspuiting de injectieplaatsen niet te masseren. Dit voorkomt dat de vloeistof zich naar een ander deel van het lichaam verplaatst waardoor andere spiergroepen ook het effect van botuline toxine gaan vertonen en er bijwerkingen kunnen optreden.
  • Ook is het verstandig om tot ongeveer 2 uur na de inspuiting de spieren in het behandelde gebied zoveel mogelijk te gebruiken. Hierdoor hecht het toxine zich zo goed mogelijk in de spier en wordt de werking optimaal.
  • Bij een behandeling is geen sprake van napijn. Na 5 a 7 dagen is er al een effect zichtbaar en na 2 weken is dat optimaal. Na 3 tot 6 maanden is het botuline toxine uitgewerkt en kan de behandeling worden herhaald.
  • De injectiezone kan wat roodheid of een enkele blauwe plek vertonen.