Afstaande oren


Afstaande oren, vaak ook flaporen genoemd, komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp.

Het is een afwijking die geen invloed heeft op het gehoor maar toch problemen kan opleveren. Bij kinderen zijn flapoortjes dikwijls oorzaak van pestgedrag. Maar ook volwassenen kunnen zich hoogst ongelukkig voelen.

Niet alleen de esthetiek maar ook de psychische en sociale problemen die er vaak mee samenhangen kunnen zeer ingrijpend zijn waardoor correctie ervan in veel gevallen zinvol is. Om die reden is er door het riziv een tussenkomst voorzien in de kosten en houdt onze dienst zich dan ook aan de riziv tarieven. Anders gezegd: vragen wij voor deze ingreep dus ook geen esthetische supplementen.

De operatie bestaat uit het herstellen van de normale vorm van de oorschelp (otoplastiek). Deze ingreep wordt onder algemene narcose of sedatie bij oudere patiënten uitgevoerd.

Er wordt een huidsnede gelegd aan de achterzijde van de oorschelp, het litteken zal dus niet zichtbaar zijn.

Correctie van afstaande oren is een standaard procedure, die veelvuldig wordt verricht. De operatie kent heel weinig complicaties. Ontstekingen en nabloeding zijn zeldzaam. 

Voor de behandeling: 
  • Als u lang haar heeft, wordt u aangeraden dit op de dag van de operatie in een staart (bij voorkeur een vlecht) boven op het hoofd vast te zetten.
  • Vooraf worden klinische foto's genomen.
Na de behandeling: 
  • De meeste patiënten hebben na de operatie weinig pijn. Deze is over het algemeen met paracetamol goed te verdragen.
  • De oren zijn verbonden met een vetverband en watten, die met een zwachtel om het hoofd, als een soort tulband, worden vastgelegd. Doordat de oren met zoveel verband zijn afgedekt, kunt u minder goed horen. Dit tulbandverband wordt binnen een week verwijderd.
  • Na het verwijderen van het tulbandverband draagt u nog enkele weken een elastieken haarband/zweetband bij het slapen. Dit voorkomt dat de geopereerde oorschelp tijdens het slapen naar voren geklapt onder het hoofd ligt.
  • Nadat het verband is verwijderd, mag u uw haar terug wassen.
  • Kraakbeen is een veerkrachtig weefsel, dat erg terug neigt te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Eén enkele keer is het dan ook nodig om een nacorrectie uit te voeren.
De behandeling gebeurt in: